Arkiv

Katten Jansson 

Jag fick ett plötsligt sug att sy en omlottröja till fjant, trots att allt utom bodys är sjukt opraktiskt på en människa som är som en hösäck i kroppen och inte lärt sig sitta än. Till mönster tog jag ett vanligt tröjmönster som jag sneddade till framstyckena på. Tröjan fick en Katten Jansson-applikation på sig samt ett par velourbyxor till. Grundmönstret till byxan är från boken Heilt spesiell.


Jag har fått en del önskemål om att göra en applikations-tut och hade tänkt publicera en när jag nådde trehundra följare på instagram. Tyvärr hann jag inte riktigt med så istället får det bli när jag kommer upp i fyrahundra. Så in och följ @simolibo så ska jag jobba på en tut under tiden 😉

Annonser

Tutorial på ”trasig” applikation

Häromdagen la jag upp en bild på instagram (@simolibo , följ mig gärna där 😉) på en body med stjärnapplikation på. Den har inte kommit upp på bloggen än men eftersom jag tyckte att det var så roligt att göra själva applikationen så tänkte jag att jag slänger ihop en till när jag ändå har byxorna nere så att säga och passade då på att fota tillvägagångssättet ifall någon kanske vill göra likadant men inte vet hur man gör.<<<
t första tips är att göra applikationen innan du syr ihop plagget för att undvika psykbryt ifall applikationen går åt pepparn och hela plagget måste bli sopkorgsmat.

Börja med att stryka både framstycket (om applikationen nu ska sitta fram) och den tygbit som ska sitta bakom så att det blir riktigt slätt. Se förresten till att den bakomliggande tygbiten är några cm större än det färdiga resultatet. När jag strök så använde jag spraystärk för att få tyget lite stadigare. Effekten blev väl minimal men sämre vart det iaf inte.

Rita nu ut stjärnans konturer på framstycket med en magisk penna som finns att köpa hos bl.a. Bibbis. Färgen försvinner i tvätten. Den fina fläcken på bilden är vatten från strykjärnet.

Nåla sen fast den andra tygbiten på baksidan. Tänk på att få trådriktningen åt rätt håll. Nåla även fast kaffefilter på baksidan för att tyget ska hålla sig stabilt och inte bubbla sig. Vis av erfarenhet så rekommenderar jag att riva isär filtret så att det inte ligger dubbelt. Sjukt jobbigt att få bort sen annars!Nu är det bara att sy efter konturerna med vanlig raksöm och lågt pressarfotstryck. Sy även parallella rader längs med hela stjärnan. Jag brukar lägga min pfiffikus platt på tyget precis framför pressarfoten för att undvika att tyget skjuvs iväg och bubblar sig.

När man klippt bort alla små trådar så kommer det roligaste. Är man riktigt synördig så är det typ som att öppna klappar på julafton. Klipp upp längs med de sydda linjerna och se för Guds skull till att du bara klipper genom det översta tyglagret! I brist på en vettig sysax så duger sambons nagelsax utmärkt 🙂

Och se så snyggt det blev 🙂

Bara att försiktigt riva bort kaffefiltret och sy ihop plagget!