Sy dragkedja med vindlist

Hej på er!

De som följer mig på instagram har nog märkt att jag blivit smått besatt av att sy huvtröjor med dragkedja, både till mig själv och till barnen. Då jag har fått ganska många önskemål om en beskrivning på hur man syr dragkedja med vindlist i trikå, tänkte jag nu äntligen göra slag i saken och försöka förklara hur jag gör när jag syr i en kedja. I exemplet nedan så syr jag en huvtröja med infodring och dragkedjan kommer då att ligga mellan yttertyget och infodringen. 

Egentligen ska man kanske stryka mellanlägg där kedjan ska sys fast men det är jag för lat för. Istället far jag över kanterna med overlocken, det funkar utmärkt och går fort som attan. Bilden nedan visar framstycket och infodringen på min tröja som jag overlockat kanten på hela vägen runt. 

Sen lägger jag framstycket plant och klämmer fast kedjan med små klämmor.   Funkar mkt bättre än nålar. Jag börjar med den delen av kedjan som inte själva dragmanicken sitter på. Börja en halv cm från muddens nederkant. Var noga med att tyget ligget plant och att du inte drar i det. 

Se till att tänderna på kedjan slutar ca en cm nedanför högsta punkten på jackan. Är kedjan för lång på en kedja i plast, är det lätt att dra bort tänderna med en tång. 


Sen syr jag med längsta stygnlängd fast kedjan. Se till att kedjan ligger uppåt mot pressarfoten och tyget neråt. Gör man tvärtom så bubblar det sig!


Sen lägger jag infodringen över och klämmer ihop alltihop så att kedjan ligger emellan yttertyg och infodring. Sy ihop hela vägen med mittimellanlånga stygn och se nu för sjutton till att infodringen ligger neråt och det ihopsydda framstycket/kedjan ligger uppåt mot pressarfoten för att återigen undvika att tyget bubblar eller drar sig. 


Nu är det dags att sy fast vindlisten på den delen av kedjan som har dra-upp-o-ner-grejen på sig. Jag skär till en remsa som är fem cm bred och några cm längre än kedjans längd. Stryk fast mellanlägg på ena halvan av vindlisten. Vik listen rät mot rät och sy ihop ena kortänden. Den andra kortänden ska sys ihop i en båge. På bilden nedan håller jag mitt finger på den öppna sidan av listen. Vik sen listen tillbaka, avig mot avig och pressa. 

Kläm fast dragkedjan på listen. Börja 1/2cm från listens nederdel. 

Börja nedifrån och sy ihop kedja och list med långa stygn. 


Stanna några cm från slutet…


Vik undan flärpen på dragkedjan…


Vik listens sneddade ände över kedjan och sy fast. 


Stäng nu dragkedjan och kläm ihop den med det andra framstycket. Se till att vara supernoga vid tex muddar, fickor, krage och andra sömmar så det inte blir skevt. Öppna kedjan igen och sy fast på lika sätt som den andra delen och glöm som sagt inte att ha den stretchiga delen nedåt, mot matartänderna och den stumma dragkedjan uppåt mot pressarfoten. 
När allt är ihopsytt och du känner dig nöjd så syr du en stickning vid sidan av kedjan för att hindra tyget att fastna i kedjan när man drar den upp och ner. 


Jag vet inte jag. Det var svårt att förklara det här. Jag är varken sömmerska eller pedagog så jag kan bara hoppas att ni förstod mitt svammel. Har ni några undringar är det bara att höra av sig. 

Annonser

9 tankar om “Sy dragkedja med vindlist

 1. Hej!
  Men vilken toppen-tut! Dina förklaringar med tillhörande bilder är tydliga och lätta att förstå. Har alltid undrat hur man får till en vindlist så att det ser bra ut. Tycker att du är både en duktig sömmerska och pedagog.
  Du väcker defenitivt lusten att sy en hoodie så nu måste jag kolla efter tyg. Ett angenämt måste till skillnad från många andra. 😁

  Stort tack för att du tog dig tid till detta och för att du vill dela med dig.

 2. Tack! Mycket pedagogiska bilder och det ihop med dina förklaringar blir toppen. Det här ska jag titta på när det blir dags att sy dragkedja i trikå nästa gång. Har faktiskt en plan att sy en hoodie till mig själv. Vill bara hitta det perfekta tyget först. Har sytt ett par klänningar med dragkedja mitt fram plus på fickorna och det var knepigt. En stum dragkedja + stretchigt tyg= helt plötsligt för stora ficköppningar och för korta dragkedjor.

  • Sådana fickor har jag inte vågat mig på än men jag gissar att man bör man stryka på någon form av mellanlägg för att inte tyget ska töja sig då.
   Hoppas att min tut kan hjälpa dig på traven när du väl hittat ditt tyg!
   Ha det gott/ Carina 🙂

 3. Hej! Har en fundering hur du gör med mudden? Du sätter den innan dragkedjan ofcörse. Men hur blir det mot infodringen jag begriper inte det liksom
  Ska testa att göra en vindlist förstagången nu ska bli spännande tack för din hjälp

  • Hej. Ja, jag syr ihop hela tröjan innan jag syr på kedjan. Sen får man vränga tröjan ut och in så att kedjan hamnar emellan framstycke och foder/infodring. Det är svårt att förklara men jag är säker på att det löser sig när du väl kommit så långt 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s