Tutorial på knappsprund

I mitt förra inlägg så skrev jag att jag lärt mig att sy en ny typ av sprund. Nytt för mig alltså, inte så att jag typ uppfunnit ett helt eget sorts sprund!

För min egen del, och kanske till nytta för någon annan, så har jag nu fotat och tänkte försöka förklara hur man gör. Det kanske ser lite krångligt ut men är faktiskt väldigt enkelt.

Tröjan jag har gjort är i storlek 86 och det färdiga sprundet är ca två gånger åtta cm.

2015/01/img_4823.jpgKlipp ut en bit som är sex cm bred och så lång som du vill att sprundet ska bli plus ca fyra cm. Min bit är sex gånger tolv cm. Pressa på mellanlägg och overlocka kanterna. Rita ett lodrätt streck två cm in på biten och nåla fast denna bit räta mot räta en cm från framstyckets mitt. Gäller att vara noga här så att inte sprundet hamnar på sniskan!

2015/01/img_4825.jpgSy raksöm, med ca tre mm sömsmån, uppifrån och ner till sprundets botten och upp igen. Klipp sedan upp sprundet. Klipp så långt ner som det bara är möjligt utan att klippa i själva sömmen.

2015/01/img_4826.jpgDen del av tygstycket som är till höger om jacket viker du nu till vänster och syr raksöm genom sprundtyget och sömsmånen. Den vänstra delen viker du över till höger och gör likadant.

2015/01/img_4827.jpgNu ser det ut såhär!

2015/01/img_4829.jpgVräng nu in sprundtyget till avigsidan av framstycket och vik den vänstra delen dubbel. Sy en stickning så nära kanten som möjligt.

2015/01/img_4830.jpgLägg alltihop snyggt och prydligt till rätta och nåla fast.

2015/01/img_4833.jpgSy ihop flärparna som sticker ut nedanför sprundbotten…

2015/01/img_4831.jpgNu ser det ut såhär på baksidan.

2015/01/img_4836.jpgSy en botten på sprundet genom alla tyglagren.

2015/01/img_4867.jpgSy ihop tröjan, knappa och kanta. Klart!

2015/01/img_4868.jpg

2015/01/img_4869.jpg

15 tankar om “Tutorial på knappsprund

 1. Snyggt blev det, har också funderat på att testa sprund (har redan beställt en prymtång!) och den här beskrivningen verkar ju enkel och bra. Tack för den!

 2. Vilken bra tut! Har sett andra beskrivningar på sprund men har känt att det borde vara smidigare. Mellanläget känns som en nyckelfaktor:-)

 3. Pingback: Minnet är fullt | simolibo

 4. Hej! Super fin tröja.
  Jag är nyfiken på hur du gjort hals ringningen. Vill du visa? Det gäller där sprundet börjar o slutar.
  Tack på för hand.
  Med vänlig hälsning, Carina

  • Hej och tack! Den här halsringningen har jag muddat istället för att kanta som jag oftast gör annars. Mudden har jag klippt ca 80% av halsöppningen och ca 5cm bred. Vik remsan dubbel på längden och runda av hörnen på bägge sidor. Sy sedan fast som vanligt och sticka ner sömsmånen. Svårt att förklara utan bilder men jag hoppas att du kanske förstod ändå 😊
   Hälsningar Carina här oxå 😊

   • Hej! Det var med dessa runda hörn på mudden jag behövde veta. Har gjort lika dant men på rund hals öppning. Då var mudden lika stor runt om.
    Med vänlig hälsning, Carina

 5. Så mycket fint du syr, jag blir så inspirerad! Jag undrar om du använder bandkantaren till din coverpro? Jag syr en hel del själv men har problem just med kantningen av trikåtyger. Det får kanske bli en ny maskin här… Tack för att du delar med dig och visar med fina bilder! 😃

 6. Försökte förstå Ottobres beskrivning och tyckte inte att jag förstod, så hittade jag din tut! Plötsligt var allt glasklart! Tack 😘

 7. Hej! Åh vad fint det ser ut! Men, jag förstår inte hur du vränger in det. För mig blir det bara knöligt. Kan du visa?
  Mvh
  J

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s