Sy din egen Heavenskirt

Det finns en kjol från House of lola som jag länge har sneglat på och tänkt att jag ska försöka apa efter.
Inte nog med att jag nu äntligen fått tummen ur och faktiskt sytt den. Jag kom dessutom på den briljanta iden att fota de olika momenten ifall någon annan skulle vilja göra en likadan!
Kjolen heter heavenskirt och ser ut såhär

IMG_4705.PNGOriginalet är sydd i collegetyg. Jag har sytt min i velour. Den blev väl inte exakt som originalet men bra nog.
Jag gjorde så gott jag kunde att få till vettiga bilder, men att med sin mobil fota sig själv i svarta kläder i mörkret som råder nu för tiden var betydligt svårare än att sy själva kjolen så ni får helt enkelt ta mig på orden när jag säger att den faktiskt blev skitbra!

IMG_4700.JPGSnygg va? Och nedan följer min högst amatörmässiga tutorial på hur jag gjorde denna kjol.

Materialet som gick åt var ca 65cm velour, 20cm mudd och 2m sammetsband.

IMG_4616-0.JPGBörja med att klippa ut de två rektanglar som ska bli den övre delen av kjolen. Mät hur många cm du är över det bredaste stället på rumpan. I mitt fall var det 97cm. Dela nu detta måttet i två så du får ett fram- och ett bakstycke. Höjden gjorde jag 27cm. Så här i efterhand ser jag att det var lite för mycket jämfört med originalet så gör den lite lägre kanske. Runda ur framstycket i en båge så det blir ca 5cm lägre i mitt fram än i bak. Smalna till sist av sidorna en aning upp mot midjan för att få en fin form.
Mina bitar är 49cm i nederkant och 44cm i överkant och 27cm höga.
Lägg nu bitarna räta mot räta, sy ihop kortändarna och overlocka nederkanten. Prova! Sy eventuellt in den lite mer i sidorna, vi vill att den ska smita åt lite över ändan!

IMG_4617.JPG Nu ska vi göra själva volangdelen. Två likadana rektanglar ska vi ha. Jag tog måttet på överdelen (49cm) gånger 1.5 = 73cm. Kjolen ska vara längre bak än fram så sätt på dig den övre delen och mät var du vill att kjolen ska sluta. Mina två rektanglar mäter 73*35cm. Sy ihop kortändarna räta mot rätaoch sy rullfåll på den övre kanten. Sy sedan två rynktrådar och rynka ihop volangdelen så den blir lika lång som överdelen. Se till att fördela rynkorna så jämnt som möjligt och nåla fast volangdelen ovanpå överdelen med volangens aviga mot överdelens räta. Var noga så att de två styckena överlappar varandra ungefär lika mycket hela varvet runt.

IMG_4619.JPGDags att sy ihop delarna. Jag använde den aviga trippelsömmen på min covermaskin men det går säkert lika bra om du har någon skojig söm på vanliga hushållsmaskinen.

IMG_4621.JPG

IMG_4623.JPGTyp så här ska det se ut nu.

IMG_4648.JPGDags att klippa ut midjemudden. Jag gjorde min 20cm hög och längden gjorde jag 75% av överdelens omkrets. Vik mudden dubbel avig mot avig och pressa. Mät ut var knapphålen för midjebandet ska vara och stryk på mellanlägg bakom.

IMG_4650-0.JPGMin maskin brukar göra tvärfula knapphål men den här gången blev de ändå helt ok.

IMG_4651.JPGSy ihop kortändarna på mudden och vik ihop den dubbel avig mot avig. Markera fjärdedelar på både mudd och kjol och sy fast mudden på kjolen räta mot räta. Passa så att knapphålen hamnar mitt fram. Var noga med att bara sträcka ut mudden, inte tyget i själva kjolen.

IMG_4656-0.JPG Prova! Markera med nålar hur mycket som ska klippas bort fram. Den ska ju vara kortare där.

IMG_4659.JPGLägg nu kjolen så plant som möjligt med sidosömmarna mot varandra och klipp den form du vill ha. Fålla med smal, tretrådig overlocksöm. Jag har alltså inte vikt upp någon kant och fållat utan bara brummat över kanten med overlocken. Med den smala, tretrådiga sömmen ser kanten väldigt prydlig och fin ut.
Trä i ett tjusigt band i midjan. I min kjol sitter ett två meter långt sammetsband.

IMG_4695.JPG

IMG_4696.JPG

IMG_4698.JPG

IMG_4697.JPGOj, har du orkat läsa ända hit! Det var inte dåligt. Om någonting var oklart, skriv en kommentar så ska jag försöka förklara mindre dåligt.
Iväg med dig och sy nu för sjutton 😉

Annonser

28 tankar om “Sy din egen Heavenskirt

 1. Tusen tack för en fantastisk bra beskrivning. Det klarar till och med jag 🙂 Din kjol är definitivt mycket snyggare än originalet. God Jul!

 2. Oj så fin!!! Hoppas på lite sytid i mellandagarna för en sån vill jag ha! 100 gånger snyggare än orginalet!!! Tack för att du delade med dig och ha en god jul!

 3. Såååå otroligt snygg!!! O vilken bra tut!! Trodde det skulle gå åt mer tyg….undra om jag har så det räcker i tyghyllan…,,,

 4. Hej.
  Vilken underbar blogg du har. Jag kommer definitivt att titta in här ofta. Denna kjol ska jag försöka mig på, tack så mkt för tuten.

 5. Tack för en toppenbeskrivning! Jag avslutade jullovet med att sy kjolen idag, imorgon kommer jag att vara fin extra fin på jobbet.

 6. Ping: Två nya kjolar | Klippertill

 7. Åh, så fin kjol! Vad glad jag är att jag hamnade på din sida. Jag har svart velour liggandes hemma, kanske ska jag försöka mig på en kjol.
  Tack för inspirationen!
  Jessika

 8. Toppenbra tutorial, jag har länkat till den från min blogg – hoppas det är okej! Tusen tack för att du tar dig tid att göra dessa härliga beskrivningar – det är verkligen guld värt! Tänkte testa den fina koftan med sjalkrage oxå så fort jag hittat nått bra tyg :-)!

 9. Hejsan! Jag bär aldrig kjol men Nu ska jag faktiskt ta och sy mig en. Den föll mig i smaken med en gång. Tack för att du delar med dig av allt fint 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s